Форма входа

Поиск

Наш опрос

Оцените мой сайт
Всего ответов: 39




Суббота, 20.04.2024, 14:31
Приветствую Вас Гость | RSS
Объединение "Юридический союз"
Главная | Регистрация | Вход
Заборона банкам змінювати розмір процентної ставки - Форум


[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Форум » Законодательство и право » Гражданское право » Заборона банкам змінювати розмір процентної ставки
Заборона банкам змінювати розмір процентної ставки
AdminДата: Четверг, 05.02.2009, 12:57 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 18
Репутация: 25
Статус: Offline
Для полегшення долі людей, які взяли кредити забезпечені заставою власного житла, Верховна Рада України прийняла Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони банкам мінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку” від 12.12.2008.
Цим Законом були внесені зміни до Цивільного кодексу України, зокрема до ст. ст. 1056-1, 1061 ЦК України про те, що розмір процентів та порядок їх сплати за договором визначаються в договорі залежно від кредитного ризику, наданого забезпечення, попиту і пропозицій, які склалися на кредитному ринку, строку користування кредитом, розміру облікової ставки та інших факторів.
Встановлений договором розмір процентів не може бути збільшений банком в односторонньому порядку.
Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів в односторонньому порядку є нікчемною.
Аналогічні зміни були внесені до Закону України „Про банки і банківську
діяльність”, а саме до ст. 55 цього Закону, якою банкам забороняється в дносторонньому порядку змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків, встановлених законом.
Однак, виникає питання чи можна застосувати цей Закон до вже укладених кредитних договорів, адже в Україні закон не має зворотньої дії у часі, тобто стосується правовідносин, які виникли після його прийняття, крім випадків, коли він пом’якшує покарання або звільняє від покарання. В проекті Закону було прямо вказано, що він розповсюджує свою дію і на кредитні договори укладені до його прийняття. Але оскільки така норма нікому, окрім простих людей не цікава, то її виключили із проекту. Тому виходить ситуація, коли про народ „потурбувались”, але не повністю.
При цьому слід врахувати, що відносини, які виникають під час пропозиції банку банку змінити розмір процентної ставки за кредитним договор, є новими правовідносинами, які породжують нові права та обов’язки сторін договору. А тому навіть із таким формулюванням Закону України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони банкам мінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку” від 12.12.2008 після вступу його в дію з 22.12.2008 банк не може змінювати розмір процентної ставки.
 
Форум » Законодательство и право » Гражданское право » Заборона банкам змінювати розмір процентної ставки
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:


Copyright MyCorp © 2024